Ja, want jong geleerd is oud gedaan.

Zakgeld behoort tot de (financiële) opvoeding. Kinderen met een goede financiële opvoeding hebben later 2 tot 3 maal minder kans op betaalachterstanden!
Hoe pak ik het geven van zakgeld aan?
1. Kies een vast bedrag. Betaal op een vast moment.
2. Voor jonge kinderen is contant geld belangrijk zodat zij de munten leren herkennen.
3. Voor oudere kinderen kunt u een rekening openen en het zakgeld maandelijks storten. Samen met u leren zij omgaan met pinnen, bankoverschrijvingen en het bijhouden van de administratie. Koppel de zakgeldrekening aan uw eigen rekening zodat u online mee kunt kijken.
4. Maak afspraken wat uw kind wel en niet moet betalen met zijn zakgeld. Hoe ouder het kind is, hoe meer hij zelf van het zakgeld moet betalen, zoals een mobiel, cadeautjes, sport, etc.. Zo leert uw kind al snel geld beheren, plannen en wat het inhoudt als het (te snel) op is. Ondersteun uw kind hierbij goed in het begin.
5. Hanteer op = op en laat uw kind zelf ervaren hoe het is als je alles direct uitgeeft. Vul niet zo maar het tekort aan.
6. Leg eventueel een spaardoel vast. Leren sparen is belangrijk en leuk.
7. Maak een zakgeldcontract.
8. Zakgeld = leergeld, straf u kind niet met korten op zakgeld als hij het een keer fout heeft gedaan.

Ik heb voldoende inkomsten om alles voor mijn kind te betalen.
Ook dan is het belangrijk om uw kind zelf met geld om te leren gaan. Later moet uw kind het immers ook zelf doen.

Ik heb onvoldoende inkomsten om mijn kind zakgeld te geven.
Als budgetcoach en bewindvoerder ben ik bekend met dit probleem. Door mijn cliënten te laten besparen op vaste lasten en het stellen van prioriteiten, blijft er vaak wat over voor zakgeld, al is het maar € 1 per week. Waar het om gaat is dat kinderen geld krijgen en er op juiste wijze mee om leren gaan. Ook kunt u bijvoorbeeld een klein deel van het kindgebonden budget of kinderbijslag reserveren om als zakgeld uit te keren. In de meeste gevallen kan ik zelfs voor cliënten met schulden nog zakgeld voor kinderen realiseren. Wees als ouders dus creatief. Het geven van zakgeld draagt dus bij aan een goede (financiële) opvoeding van uw kind.

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Tekst: Anouk van Hoogstraten

Wil je meer informatie?
VH Budget Advies
Wetering 1 3451 BN Vleuten | www.vhbudgetadvies.nl | info@vhbudgetadvies.nl | 06 307 380 76
Budgetcoaching, Inkomensbeheer & Bewindvoering