De Transcendente Meditatie (TM) techniek is de meest beoefende en meest onderzochte ontspanningstechniek ter wereld. Het hoort tot de oude Vedische traditie en werd in de jaren 50 in India geïntroduceerd door Maharishi Mahesh
Yogi. Toen ook de Beatles les bij hem gingen volgen won het aan populariteit in het westen. Inmiddels zijn er ruim 6 miljoen beoefenaars wereldwijd.
Anouk van de Bovenkamp-de Vries, 31 jaar en zwanger van haar eerste kindje, volgt ook de lessen TM in Leidsche Rijn.

TM
“Ik deed al veel aan yoga en heb veel verschillende vormen van meditatie geprobeerd, maar het lukte me nooit om hier een dagelijkse gewoonte van te maken. Ik wist ook eigenlijk niet zo goed wat ik aan het doen was. Je moest je hoofd leegmaken of van alles visualiseren, maar ik kan mijn hoofd helemaal niet leegmaken, of mijn gedachten uitzetten. TM is daarentegen heel gemakkelijk toepasbaar. Bij TM blijf je je gewoon bewust van je omgeving en je gedachten, maar je merkt tóch dat het werkt.”

MANTRA
“Er wordt gebruik gemaakt van een persoonlijke mantra. Je spreekt hem niet uit, maar hebt hem in je gedachten. Door de techniek wordt je geest vanzelf rustiger. De spanningen of stress komen op die manier los en verdwijnen. Ik zie het als m’n ‘cookies’ opruimen – ik word helderder en doelgerichter. Ik ben echt niet de hele tijd ‘zen’ maar merk dat ik over het algemeen rustiger, kalmer en besluitvaardiger ben. Ik maak me minder druk om anderen, of wat ze van me vinden.”

TWEE KEER TWINTIG
“Je mediteert twee keer per dag twintig minuten. Dit kan overal, ik heb zelfs wel eens op een overvol terras een zonnebril opgedaan en gewoon gemediteerd. Zelfs met al die prikkels om je heen blijft het een gemakkelijke techniek waarbij je pas bij het openen van je ogen merkt dat je inderdaad echt tot rust bent gekomen. Vooral wanneer je druk bent, of je focus niet helemaal kunt vinden, kan je er enorm profijt van hebben. De hoge kosten zullen sommige mensen misschien afschrikken, maar ik zie het als een investering. Dit levert me veel meer op dan een yogaweekend, waarvoor je hetzelfde bedrag kwijt bent, én ik heb levenslange begeleiding.”

EETTAFEL
“Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar ik merk aan de reacties van mensen in mijn omgeving dat zij nieuwsgierig zijn geworden. Een vriendin is al naar een informatiebijeenkomst gegaan en mijn man is ook net gestart met de cursus. Nu zitten we samen voor het eten te mediteren; dat is wel een beetje wennen hoor! Gelukkig geven Ton en Gerda van TM Centrum Utrecht ook cursussen speciaal voor kinderen, dus over een paar jaar kan ons kindje gewoon met ons meedoen!”

Wil jij ook meer weten? Ga dan naar een gratis introductieavond.
Centrum voor Transcendente Meditatie
Lanariusweg 7 in De Meern
Tel. 030-2514995
www.tm.nl
g.jongenelen@planet.nl