Speciaal voor Gezond in Leidsche Rijn schreef Pauline Pothoven deze prachtige column:

Lekker vies
Mijn dochtertje van drie maanden ligt te huilen in de box. Niet voor het eerst en vast niet voor het laatst. Wanneer ik mezelf ‘trakteer’ op een fantasie over de tranen die nog geplengd zullen worden, gaat dat in de trant van; gestruikeld over een boomstronk, een laarsje dat is blijven steken in de modder, een hapje zand dat toch minder culinair bleek, een ingestorte boomhut of ze is geschrokken van een eng beest (eekhoorn of iets van die grootte). In mijn ‘fantasie’ jengelt ze met een blos op de wangen en in de frisse buitenlucht. Gedecoreerd door een schram en een snottebel. Liever zie ik dat haar toekomstig geween niet wordt veroorzaakt door een verloren potje Minecraft, verstreken i-pad tijd of een vlek op haar mini Uggs. Waarom eigenlijk? Waarom wil ik zo graag dat ze onverschrokken door bos en modder stapt in plaats van zich uren te vermaken achter een, voor haar, uiterst vermakelijke tablet?
Omdat ik denk, zeker denk te weten, dat ze daar gezonder, slimmer en blijer van wordt. Want dat word ik toch immers ook!? Na een lange (bos) wandeling is de bovenkamer meer op orde, voelt mijn lichaam energiek en ben ik bovenal blij. Dit in tegenstelling tot het beduusde besef dat de avond alweer voorbij is terwijl ik eindeloos heb zitten Marktplaatsen en Facebooken. Dus is wat goed is voor mij, niet ook gewoon goed voor mini me?

Foto: Dishan Lathiya
Foto: Dishan Lathiya

Jazeker! Uit talloze onderzoeken is gebleken dat buitenspelen, of vrij spelen, een positieve invloed heeft op de motorische, psychische en sociale ontwikkeling van kinderen. Dus waar wachten we nog op? Weg met de vertrutting! Weg met eindeloos i-padden, weg met het keurig kappen van onze kindertjes die in veel te dure design kleding netjes moeten spelen, weg met de zak chips of een nieuw appje als troostmiddel. Welkom viezigheid! Welkom gat in de broek, welkom vriendjes om samen mee te ontdekken! Want ook dat, samen spelen, samen leren, ruzie maken, ruzie oplossen zijn belangrijke vaardigheden die voornamelijk spelenderwijs worden geleerd. Face to face, knie tegen knie, maar niet als virtuele bondgenoot.
Jij hebt makkelijk praten met je dochter van drie maanden zult u nu misschien denken. Wacht maar tot ze je gek zeurt om die tablet, oorverdovend krijst tot ze haar favoriete programma mag zien. Wellicht. Maar daarom krijgt ze in mijn fantasie een pleister op haar kapotte knietje en een kus op haar verwaaide koppie. Want in een fantasie mag je dromen over alles wat je wilt, hoopt en verlangt. En mijn droom is dat ik een gelukkige, gezonde en blije dochter krijg.