Onze nieuwe rubriek JOY wordt gemaakt door Joyce.
Joyce is moeder, ondernemer en al tien jaar Leidsche Rijner. Samen met haar man Martijn werkt ze als vrijwilliger op de redactie van RegioLeidscheRijn.nl en is ze te huur als freelance Social Media Marketeer. In haar vrije tijd gaat ze samen met haar zoontje Don (2) gewapend met haar onafscheidelijke camera op pad om de leukste (speel)plekjes in de buurt te ontdekken. Recepten uitpluizen, thuis lekker koken, fotograferen en culinaire verhalen op social media delen is ook iets waar ze zich graag en vaak mee bezighoudt. Ze experimenteert regelmatig in de keuken met de biologische groente uit de moestuin van haar moeder. Met soms verrassende uitkomsten, maar altijd met veel liefde bereid.

Martijn


Mijn man Martijn wil het liefst nooit koken (en weet ondertussen ook niet meer hoe het moet). Hij kijkt mij dan ook iedere avond dankbaar aan als er weer een bordje eten klaar staat. Het enige waar hij op staat is dat hij minimaal 2 ons groente per dag binnenkrijgt. Ja, dat vindt hij erg belangrijk. Het mooie aan mijn Martijn vind ik dat hij (bijna) alles bereid is te proeven en altijd openstaat voor nieuwe dingen. Zoals laatst toen ik een spinazie salade maakte met eetbare bloemen in balsamicodressing. (zie foto) Ondanks dat hij het eten van bloemen toch wel een tikje apart vond, zag ik al gauw weer die dankbare en tevreden blik verschijnen. Best wel smullen dus. Het recept vind je op mijn blog op regioleidscherijn.nl

Don


Don, mijn rebelse peuter, heeft zo zijn dagen. De ene keer eet hij zonder problemen zijn bordje leeg en de andere keer is hij met 1 woord klaar: ‘NEEE!’ Don eet het liefst “IJS!’ Geen zelfgemaakte. Dat is ‘bah’. Maar de aardbeienijs (zie foto) van mama gaat er wél heel goed in. De kleine bourgondier in hem komt pas echt naar boven als hij een zakje ‘hieeeps’ (chips), ‘tatjes’ of stukje ‘pitaaa’ (pizza) of taart’ ziet. Ik ben dus altijd bezig met het zoeken naar gezonde alternatieven. Zoals laatst maakte ik voor hem waterijsjes van verse aardbeien. De ‘gewone’ waterijsjes uit de supermarkt bevatten vaak veel suiker en kleurstoffen. De waterijsjes die ik maak zijn op basis van vers fruit, een klein beetje esdoornsiroop en water. Mix het in een blender tot het een smoothie wordt. Daarna de smoothie in een (ijs)vormpje gieten en vier uurtjes in de ijskast leggen. Tip! Soms voeg ik ook nog stukjes fruit toe voor een extra bite zoals blauwe bessen of frambozen.

Eetbare bloemen


Mijn zoektocht naar eetbare bloemen in de moestuin van Oma in De Meern. Daar vond ik viooltjes en komkommerkruid. Het laatste heeft de naam te danken aan de frisse komkommerachtige smaak. Vooral in het Middellandse Zeegebied worden de bloemen vaak gegeten als onderdeel van salades. In India (mijn roots) wordt een heerlijke siroop gemaakt van de plant, inclusief de stengel en blaadjes.

Uitje


Dit keer hebben we wel een heel bijzonder ‘uitstapje’ gemaakt. Niet alleen in maar op de Leidsche Rijn per boot. We vertrokken vanaf thuishaven Vinkeveen, waar ons bootje ligt, via Utrecht Centrum naar ‘ons’ kronkelige Leidse Rijn riviertje. Het oversteken op de Amsterdam Rijn Kanaal tussen de grote tankers vonden we best nog even spannend, maar daarna kwam je vrijwel direct terecht in de mooie schilderachtige omgeving van Leidsche Rijn. We hebben aangemeerd tussen De Meern en Harmelen en hebben daar een nachtje op de boot geslapen. Leek ons een leuk idee zo dichtbij huis. De volgende ochtend toen we wakker werden, keken we uit over de weilanden en boomgaarden. ‘Wat wonen we hier toch mooi en fijn dat Don hier mag opgroeien.’ zeiden Martijn en ik tegen elkaar. En onze peuter heeft met volle teugen van de vaartocht genoten’.