AnitaLijftogt01 kopie

Anita Lijftogt werkte 17 jaar als verpleegkundige toen zij noodgedwongen thuis kwam te zitten met extreme burn-out klachten. Na een jaar aanmodderen bij huisartsen, therapeuten, internisten en neurologen bleek ze uitbehandeld te zijn en kwam in een wanhoopsdaad bij een Hijama therapeut terecht. Drie behandelingen later was ze weer de oude. Ze volgde zelf de Hijama en Cupping opleiding in Rotterdam en opende in september 2014 de deuren van haar eigen praktijk in Leidsche Rijn.

Wat is Hijama en Cupping?
Hijama is afgeleid van het Arabische woord ‘Hajm’, wat zuigen betekent. Cupping is een methode waarbij een glazen of kunststof cup op bepaalde punten op de huid geplaatst wordt en vacuüm wordt getrokken om op deze manier een blokkade op te heffen. Als je een stagnatie hebt in het lichaam wat zorgt voor bijvoorbeeld hoofdpijn, migraine of pijn in je rug plaats ik de cuppen op bepaalde plekken. Door de negatieve druk worden meridianen ontdaan van stagnaties en behandel je deze klachten.
Wat is de oorsprong?
De oorsprong ligt in Egypte waar de oude Egyptenaren ongeveer 3000 jaar geleden de methode al gebruikten. Het waaide over naar het verre oosten: in China plaatste men dmv accupunctuur naalden op bepaalde acupunctuurpunten. In Hijama worden deze zelfde punten gebruikt maar dan met cupping. 1500 jaar geleden nam ook het midden Oosten deze methodiek over waardoor het nu een belangrijke rol in de Islam is gaan spelen. De profeet beveelt het volk Hijama aan om te ontgiften en is daarom een belangrijke alternatieve geneeskunde geworden.

Wat kan men verwachten bij een behandeling?
Cliënten komen bij mij binnen, ik vertel kort wat over mezelf en doe dan een intake. Ik luister naar de klachten, waar loopt iemand tegen aan? Zo kan ik de te behandelen plekken bepalen; meestal zijn dit de rug en de schouders. Dan begeleid ik ze naar de bank en plaats ik de cupjes. Ik blijf altijd communiceren zodat de cliënt kan aangeven of het nog prettig aanvoelt. Na een minuut of vijf is de huid een beetje verdoofd, haal ik de cupjes er af en zet ik paar krasjes op de plek. Als ik de cup dan terugplaatst komt het vervuilde bloed er uit. Na een minuut of tien haal ik het cupje er weer af en 9 van de 10 keer ervaart men al direct een pijnverlichting. Ik bel de volgende dag nog even of de behandeling effect heeft gehad en vaak krijg ik te horen dat het een verademing is.

Wanner kan met bij je terecht?
Ik zie veel cliënten met burn-out klachten, migraine, een kinderwens, menstruatieklachten, stress of spanningen maar ook omdat het ‘Sunnah’ is- het hoort bij het geloof. Je krijgt ongemerkt veel gifstoffen binnen door eten, kleding , cosmetica en buitenlucht waardoor Hijama preventief werkt en dus klachten voorkomt.
Hijama moet je zien als complementaire zorg. Bezoek aan de reguliere huisarts en overleg met je eigen internist is ontzettend belangrijk. Ik meet zelf bijvoorbeeld de bloeddruk in de praktijk en bij twijfel adviseer ik om eerst even naar de arts te gaan. Hijama en cupping is aanvullende zorg, maar kan voor iedereen geschikt zijn.

Meer weten over de praktijk van Anita? Kijk op www.hijamaencuppingcare.nl