Hardlopen, niezen, lachen of tillen; de helft van de Nederlandse vrouwen heeft last van urineverlies, met name na de bevalling.

Tekst: Colette van den Adel
Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten bij het plassen, ontlasten en vrijen. De bekkenbodem ondersteunt de buik en bekkenorganen, zoals blaas en baarmoeder. Na een bevalling is dit minder omdat de bekkenbodem flink is opgerekt. Bekkenfysiotherapeut Wanda Leerssen-Hogenbirk van FysioVandaag legt uit “Dit is niet ernstig. Hardlopen kan na een bevalling ‘anders’ of ‘zwaar’ voelen in de bekkenbodem. Een slechte conditie van de bekkenbodem kan ook urineverlies tot gevolg hebben.”
Samantha is anderhalf jaar geleden bevallen en begon acht maanden later weer met hardlopen. Ze kwam voor haar urineverlies bij Wanda terecht: “In het begin had ik niet zoveel klachten, pas toen ik vaker en verder ging lopen verloor ik urine.” De klachten traden ook op tijdens de bootcamptraining: “Ik merkte dat ik met krachtoefeningen urine verloor en na de training een zwaar gevoel had in mijn kruis. Het trok steeds weer weg dus liet ik het maar zo. Een vriendin tipte de bekkenfysiotherapeut.”
Wanda ziet vaak cliënten als Samantha en niet alleen als ze net bevallen zijn: “Dit kan na een bevalling gebeuren, maar in de loop van de jaren kan het weefsel van de bekkenbodem anders worden onder invloed van hormonen en de overgang.”
Samantha is inmiddels van haar klachten af en blij dat ze de stap naar de bekkenfysio heeft gezet: “Na de intake was het duidelijk waar mijn klachten vandaan kwamen. Ik kreeg een oefenschema op kracht en conditie. Blijkbaar was de conditie van mijn bekkenbodem niet goed genoeg om mijn sportbelasting op te vangen.” De bekkenfysiotherapeut is hierin specialist en Samantha is dan ook zeer tevreden: “Het leuke was dat ik na twee weken al veel vooruit was gegaan. Na drie maanden kon ik touwtje springen zonder iets te verliezen en bootcampen zonder zwaar gevoel.”

Fysio Vandaag houdt een vrijblijvend inloopspreekuur van maandag – donderdag om 21.30 uur en vrijdags om 16.30 uur
Klik HIER voor de website of mail naar leidscherijn@fysiovandaag.nl