En nu…
Allemaal de deur uit!

Uit talloze onderzoeken is gebleken dat spelen in de natuur een positieve invloed heeft op de sociale, cognitieve en motorische vaardigheden van kinderen. De natuur maakt kinderen geconcentreerder, gezonder, fitter, socialer en meer tevreden. Nederlandse kinderen groeien echter steeds meer op in een verstedelijkte omgeving,
tussen asfalt en beton. Volgens de Amerikaanse wetenschapsjournalist Richard Louv is er een nieuwe stoornis ontstaan: the Nature-Deficit Disorder ofwel het Natuurtekort Syndroom. Een tekort aan natuur stimuleert overgewicht, depressie en werkt zelfs ADHD in de hand.
Naast de populariteit van televisie en computers speelt vooral de angst van ouders een grote rol bij het binnen blijven: angst voor ongelukken,
verkeer, water en vreemden. Hoewel je een wankele peuter natuurlijk niet in
z’n uppie aan de waterkant laat, betogen de Noorse psychologen Leif Kennair en Ellen
Sandseter juist voor ‘gevaarlijk spelen’. Als ouders of verzorgers te beschermend zijn als het gaat om hun kroost, zo stellen ze, kan dat juist bepaalde angststoornissen opwekken. Snelheid, hoogtes, gevaar, dat is juist goed!
Dus pak je regenlaarzen, een pakje pleisters en houd je hart vast. Want spelen in de natuur kan ook prima in Leidsche Rijn!