Preparation of the dough. Preparation of the dough the women's hands.

Zuurdesembrood is brood waarbij in plaats van gist een mengsel van meel en water wordt gebruikt om het te laten rijzen. Door dit mengsel een tijdje te laten staan en te ‘voeden’ met water en (rogge)meel, ontstaan er bacteriën die voor gisting zorgen. Na ongeveer een week gebruik je een deel van het mengsel bij het brood bakken. Wat je overhoudt van je desem voed je bij zodat je het voor een volgend brood kan gebruiken.

Zuurdesembrood heeft een aantal voordelen. Zo bevat het meer B-vitamines, het helpt bij het afbreken van gluten, het houdt je insuline onder controle en het blijft langer goed. Omdat zuurdesembrood in supermarkten vaak toch gist bevat, krijg je van ons een stap-voor-staprecept om gemakkelijk en goedkoop je eigen gezonde brood te maken!

Dag 1: meng 40 gram volkoren roggemeel met 100 ml lauwwarm water in een weckpot. Sluit de pot niet geheel af.

Dag 2: Roer twee keer per dag door.

Dag 3: Zorg voor een schone pot. Roer weer twee keer per dag door en voeg een 2 el roggemeel en 2 el water toe.

Dag 4: Roer twee keer per dag door, voeg weer 2 el roggemeel en 2 el water toe. Het begint misschien al een beetje belletjes te krijgen.

Dag 5: Zorg voor een schone pot. Roer weer twee keer per dag door en voeg weer 2 el roggemeel en 2 el water toe.

Dag 6: Nu moet je bubbeltjes hebben en je ziet het een beetje rijzen. Je desemstarter is klaar voor gebruik.

Bakken:

450 gr volkorenmeel | 150 gr desem | +/ 300 gr water | 7 gr zeezout

1. Meng het meel met het zout en je desemstarter. Giet er langzaam water bij. Kneed ongeveer 10 minuten met de hand.
2. Laat het deeg een nachtje rijzen in een kom met een vochtige theedoek erover.
3. Kneed alle lucht eruit en draai er een bal van. Laat het opnieuw, bedekt onder plastic folie, ongeveer 2 uur rijzen.
4. Verwarm de oven voor op 225˚C. Snij het deeg in en bak het 35-45 minuten. Pak het brood in een theedoek zodat het langzaam kan afkoelen.